Szájhigiénia

Mi is a szájhigiénia? A fogaink, és az ínyünk egészségének fenntartása.

Tudta, hogy az elhanyagolt száj, a rossz szájhigiénia,a kezeletlen elváltozások a szájban, komoly betegségek előfutárai lehetnek!
Többek között a fogszuvasodásnak is (amiről itt olvashat részletesebben). Előzze meg a bajt!
A gyönyörű önfeledt mosoly megszületésének feltétele van, ez a teljes együttműködés, megértés Ön ,orvosa, és dental higiénikusa között.  Csak addig tehetünk meg mindent Önért amíg rendelőnkben van, ha onnan kilép Ön tesz magáért. Az ön dolga biztosítani a kezelés sorozat gördülékenységét. A legfontosabb ,hogy tisztán tartsa ínyét,fogait még akkor is amikor fogászati kezelése szünetel.Viszont ha kezelés sorozata zajlik akkor fokozottabb odafigyelést igényel a szájhigiéijának fenntartása.

6 betegség amit a rossz szájhigiénia okoz:

 • 1-szívbetegség: egyre több tanulmány jelenik meg,hogy összefüggés van a rossz szájhigiénia és a szívinfarktus kialakulása között. Ezért a fő felelős az a baktérium mely az ínygyulladást okozza.
 • 2-koraszülés, terhességi mérgezés: A várandós nők fogazatának egészsége kiemelkedő.Születendő gyermekük, és persze saját egészségük megörzéséért. A várandós anyák visgálatánál kiderült,hogy a fogínygyulladást, illetve gyulladt ínytasakot találtak,azoknál 3,5-szer nagyobb volt a koraszülés aránya mint akiknél nem. Érthetőbben a gyulladt ínytasakokból a véráramba kerülő baktériumok az egyik legfontosabb okozói lehetnek e koraszülésnek. Vagyis a baba, a magzat 2500gramnál kisebb súllyal jön a világra.
 • 3-Tüdőgyulladás: Egy Japán egyetem kutatása szerint idős betegeknél akik műfogsort viseltek a szájhigiénia és az időskori tüdőgyulladás között kapcsolatot találtak. Alátámasztották a vizsgálatot,hogy az éjszakára is a szájban hagyott fogsor mely nem volt kellően megtisztítva utat hagyott a baktériumok elszaporodásának,melyek nagyobb eséllyel betegítették meg az idős személyeket.
 • 4-Depresszió: Nagy érdekesség! De egy ausztrál egyetemen több mint tízezer vizsgát személy adatait egyeztetve kiderült,hogy 61% fogfájásban szenvedet az elmúlt egy évben, 57,4%bevallása szerint fogazata állapotát nem elfogadhatónak tartotta.
 • 5-hasnyálmirigy rák Köztudott orvosi tény,hogy a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, ha elhúzódik, és idejében nem kezeljük, akkor egy rákkeltő nitrozamin nevű anyag termelődését segíti elő. Ezt a tényt a Harvard Egyetem egy publikált tanulmányafejti ki, hogy a szájhigiénia miatt kialakuló ínybetegségben szenvedőknek a 62%-kal nagyobb eséllyel alakul ki az említet betegség.
 • 6-Alzheimer kór:Elhúnyt betegeket vizsgálva a Közép_Lancashire Egyetemen derült fény hogy az érintettek agymintáiban magas az ínygyulladást okozó P.giggvalis nevű baktérium szintje. Ezt vélhetően az elhanyagolt fogazat által kialakult ínygyulladás okozta. A gyulladás által a baktériumok a véráramba kerültek, így a szervezet bármely részébe eljutva akár az agyhoz is, idegsejt elhalást okoztak. Ez emlékezetvesztést idéz elő.

szájhigiénia 2

Ínyünk, fogazatunk védelme

A nyál az első emésztőnedvünk, melynek fontos szerepe van.

99,27% víz, vegyhatása könnye habzó nyúlós folyadék. Különféle ásványi sok is találhatók benne, ezek közül a mészsók szokták a kellemetlenséget okozni, melyek a fogak nyakán csapódnak ki .Ez a fogkő, és ez ami a fogínysorvadást is okozza.

Hihetetlen, de a szájnak vegytana is van. Vagyis, követhető a savképződés a szájban. Szerepe van itt az étkezési szokásoknak. Mindez mérhető a szájban pH-értékben.

Vegyünk figyelembe napi három fő étkezést, az étkezések között nem fogyasztott cukorral édesített italt,ételt,kávét,,-így nem csökken a pH érték, vagyis nem savanyodik az íz érzése a szájban- Aki ennek az ellentéte annak a pH értéke csökken, savanyodik. Ha csökken, sav termelődik, Ilyenkor indul meg a fog zománcának oldódása.Érthetőbben a pH=5,5 ós határértéken kezd a fog zománcából oldódnia mész.

Ezt nem árt tudni

 •  Ha cukrot viszünk a szájba, bomlása savanyú vegyhatást okoz.
 •  A savanyodás a pH- érték csökkenése a lepedékben.
 •  Csökkenő pH- érték, vagyis sav termelődése esetén megindulhat a zománc oldódása.
 •  Ha a száj pH-ja 5,5, akkor ennél a határértéknél kezd oldódni a fogzománcban lévő mész.
 •  Főétkezések közötti édesség fogyasztás esetén a száj vegyhatása, pH-ja a „kritikus” pH=5,5 alatt marad (pH=5,4 ; pH=5,3 ; pH=5,2 ….).
 •  A semleges vegyhatású, 7-es pH-jú közegben a fog oldhatatlan.

Szájhigiéniai kezelések a BAHDental Fogászaton!